Русия удари склад с оръжия от САЩ и ЕС в Запорожие, атакува отново "Азовстал"

27-04-2022

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че негови ракети 'Калибър' са поразили оръжеен склад в украинската Запорожка област, в който е имало оръжия от САЩ и от европейски страни, предадоха световните агенции. 

'Ракетите с висока точност с голям обсег и морско базиране 'Калибър' са унищожили на територията на запорожкия алуминиев комбинат хангар с голяма партида чуждестранно оръжие и боеприпаси, доставени от САЩ и от европейски страни за украинските войски', каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Той добави, че руските военновъздушни сили са унищожили 59 украински военни цели през нощта, сред които четири склада с оръжия и боеприпаси. Ракетни войски и артилерия са изпълнили 573 огневи мисии през нощта. 

Същевременно сътрудникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко заяви, че руските сили атакуват днес стоманодобивния комплекс 'Азовстал' в града и че няма постигнато споразумение за коридор за евакуация на цивилни днес, предаде Ройтерс. 

Русия продължава да взима на прицел украински военни обекти и логистична инфраструктура в цялата страна, казва британското военно разузнаване. То твърди освен това, че при повечето руски въздушни удари по Мариупол вероятно са използвани гравитационни бомби, които са без прецизно насочване, което намалява способността на Русия да прави разграничения при нанасяне на ударите и увеличава риска от цивилни жертви.

Рано тази сутрин поредица от взривове бяха чути в руския град Белгород близо до украинската граница тази сутрин и пожар избухна в склад за боеприпаси в областта, съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков. На този етап не се съобщават причините за инцидента.

По данни на местни медии няма жертви. В Курска област се е задействала системата за противовъздушна отбрана, но няма данни за нанесени удари. Край Воронеж е свален дрон, пише в телеграм канала си губернаторът на Воронежска област. Няма заплаха за населението, се посочва още в публикацията.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза, че Украйна върви към разпадане на няколко държави заради опитите на САЩ да използват Киев, за да противодействат на Русия, предаде Ройтерс.

'Използвайки своите довереници в Киев, американците решиха, в опит да потискат Русия, да създадат антипод на нашата страна, като цинично избраха за това Украйна, опитвайки се да разделят по същество единен народ', заяви Патрушев в интервю за в. 'Росийская газета'.

По думите му САЩ от години се опитват да насаждат у украинците омраза към всичко руско. 'Но историята учи, че омразата никога не може да стане надежден фактор за национално обединение', каза той.

'Ако нещо днес обединява хората, живеещи в Украйна, то е единствено страх от зверствата на националистическите батальони', заяви Патрушев. Според него 'резултатът от тази политика на Запада и режима в Киев може да бъде единствено разпадането на Украйна на няколко държави'.

 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net