Медведев заплаши с разполагане на ядрени оръжия в Балтика, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

14-04-2022

Русия предупреди днес, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, ще се наложи да засили отбраната си и повече не може да става въпрос за „безядрен статут“ на Балтийския регион, предаде Ройтерс. 

„Балансът трябва да бъде възстановен“, отбелязва в пост в Телеграм Дмитрий Медведев, бивш президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

'Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на Алианса с Руската федерация ще се удвои', посочи той. 'Естествено, тези граници ще трябва да бъдат укрепени'. 

Медведев поясни, че трябва сериозно да се засили групировката на сухопътните сили и ПВО и да се разположат съществени военноморски сили в акваторията на Финския залив.

„В такъв случай за безядрен статут на Балтика и дума не може да става“, коментира Медведев.

„Никой здравомислещ човек не иска повишаване на цените и данъците, засилване на напрежението по границата, „Искандер“-и, хиперзвукови и кораби с ядрено оръжие буквално на една ръка разстояние от собствения му дом. Да се надяваме, че разумът на нашите северни съседи все пак ще победи. Ако не, както се казва, „сам ще дойде“, пише Медведев, цитиран от ТАСС.

 Обменни курсове на БНБ за днес 07-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85756 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26348 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97698 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net