Зеленски: Не разполагаме с необходимите оръжия, за да спасим Мариупол

12-04-2022

Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси пристанищния град на Азовско море Мариупол, който руските въоръжени сили са на път да превземат, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

'Ако получим самолети и достатъчно тежки бронирани автомобили, необходимата артилерия, ще успеем да го направим', каза Зеленски във видеообръщение късно вчера. 'Сигурен съм, че ще получим почти всичко, от което имаме нужда. Губи се обаче не само време. Губи се животът на украинци. Хора, които вече не може да бъдат върнати', предупреди той.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна от седмици водят ожесточени боеве с украинските сили за Мариупол - стратегически важно пристанище на Азовско море, отбелязва ДПА.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.

  Обменни курсове на БНБ за днес 07-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85756 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26348 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97698 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net