Русия отрече убийствата на цивилни в Буча

04-04-2022

Министерството на отбраната на Русия отрече в неделя руски военни да са отговорни за екзекуции на цивилни украинци в град Буча, разположен близо до столицата Киев.

Градът беше окупиран от руската армия, която се изтегли през последните дни от Киевска и Черниговска области. След оттеглянето на руснаците в Буча влязоха украински войници, придружени от чуждестранни репортери, които предадоха, че улиците на града са осеяни от десетки трупове на цивилни, някои от които са с вързани на гърба ръце.

Съобщава се и за масов гроб, в който се предполага, че има най-малко 300 души. Председателят на Европейския съвет Шарл  Мишел написа в Туитър, че ЕС няма да остави случилото се без последствия.

'Шокиран съм от кадрите на чудовищните деяния на руската армия в освободения район на Киев. В Буча е извършено клане. ЕС оказва съдействие на Украйна и неправителствени организации в събирането на доказателства, които да послужат пред международния съд. Предстоят нови санкции от страна на ЕС. Слава на Украйна!', написа той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също написа коментар:

'Ужасена съм от съобщенията за неописуемия ужас в районите, от които се изтегля Русия. Необходимо е спешно провеждане на независимо разследване. Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност', написа фон дер Лайен

 Обменни курсове на БНБ за днес 07-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85756 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26348 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97698 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net