Кметът на Мариупол иска пълна евакуация на града

28-03-2022

Южният украински град Мариупол е на ръба на хуманитарна катастрофа и трябва да бъде изцяло евакуиран, обяви кметът Вадим Бойченко, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че около 160 000 цивилни все още са били блокирани в града. Двадесет и шест автобуса са чакали да евакуират част от тях, но руските сили не се съгласили да им осигурят безопасно преминаване, твърди той.

„Руската федерация си играе с нас. Ние сме в ръцете на нашествениците“, каза Бойченко. Русия отрича да е нападала цивилни и обвинява Украйна за многократния неуспех да се споразумеят за безопасни коридори за хванатите в капан граждани.

Мариупол е възприеман като един от стратегически най-важните градове за руските сили да създадат мост между Крим, анексиран от Москва 2014 година и двата сепаратистки анклава в източната част на Украйна. Украйна обяви, че няма планове да се опитва да създава хуманитарни коридори, където и да е днес в страната поради страх от руски атаки.

„Нашето разузнаване докладва за възможни „провокации“ от страна на окупаторите по хуманитарните коридори. Така, от съображение за обществена сигурност, ние няма да отваряме никакви хуманитарни коридори днес“, каза вицепремиерът Ирина Верешчук. Обменни курсове на БНБ за днес 03-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85598 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27806 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98884 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net