Украйна отхвърли призива на Русия защитниците на Мариупол да се предадат

21-03-2022

Украйна отхвърли призива на Русия военните ѝ в Мариупол да се предадат и на свой ред призова Москва да отвори хуманитарни коридори в обсадения град. Властите в Киев обвиниха Москва за нови жертви при въздушни атаки. Има съобщения и за изтичане на амоняк от химически завод край град Суми. При нов руски обстрел в Киев са загинали шестима души.

Преговорите с руската страна ще продължат днес, съобщи Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Не може да става дума Украйна да отстъпи град Мариупол и да сложи оръжие, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук в отговор на призива на руската страна украинските сили в Мариупол да сложат оръжие заради хуманитарната катастрофа в града. В обсаденото пристанище 400 хиляди цивилни са с отрязани комуникации, водоподаване, електричество и газ.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната заяви, че украински националисти и „неонацисти“ са отговорни за масов терор и множество убийства в Мариупол.

Властите в Киев съобщиха, че вчера през хуманитарни коридори от украинските градове са били евакуирани над 7000 души, повече от половината от тях от Мариупол. Правителството планира днес да изпрати близо 50 автобуса, които да изведат още жители на града.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net