От 5 до 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоенен плакат в ефир

15-03-2022

Следственият комитет на Русия започна проверка срещу Марина Овсянникова, която нахлу снощи с антивоенен плакат в студиото на Първи канал на руската телевизия и прекъсна централната новинарска емисия „Время”.

Марина Овсянникова се появи зад гърба на водещата на новините с плакат, на който беше написано „Не на войната! Руснаците са против войната!” на английски език и „Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Лъжат ви!“ на руски. Оказа се, че Марина работи като редактор в телевизията. Тя е задържана в полицейското управление на столичния район Останкино.

Междувременно правозащитната организация „ОВД Инфо” публикува в Ютюб видеоклип, в който Марина заявява.

„Това, което става в момента в Украйна, е престъпление и Русия е страна-агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един единствен човек и този човек се казва Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми - рускиня и те никога не са били врагове“.

Следственият комитет трябва да установи дали действията на Марина попадат под ударите на приетите наскоро законодателни промени, които предвиждат от парична глоба до затвор за разпространяване на лъжлива информация за използването на руските въоръжени сили. 

Днес Овсянникова написа в Туитър:

'Не знам какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор, според Наказателния кодекс. Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви.
#СпретеВойната

'Не съжалявам за постъпката си. Каквито и да са последствията, ще ги понеса с достойнство.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net