Двама загинали и над 35 ранени при обстрел на жилищна сграда и метростанция в Киев

15-03-2022

Силни експлозии разтърсиха Киев тази сутрин. Съобщава се за двама загинали и над 35 ранени. Поразени са жилищна сграда и метростанция.

Според някои информации, ракетите са били изстреляни от Беларус. Това твърдение, обаче, все още не е потвърдено от независими източници.

Кметът Виталий Кличко обяви в канала си в Telegram, че се въвежда забрана за придвижване без специално разрешение от 20.00 часа на 15 март до 07.00 часа на 17 март. Придвижването се разрешава само за търсене на подслон в бомбоубежище. 

Русия твърди, че вече има пълен контрол над Херсонска област. Междувременно днес трябва да се подновят преговорите между Украйна и Русия. Вчера двете страни не постигнаха пробив в преговорите.

Няколко часа по-рано украинският президент призова руските военни да се предадат.
'От името на украинския народ ви даваме шанс да живеете. Ако се предадете на нашите сили, ще се отнасяме с вас като с хора - с достойнство - по начин, по който не са се отнасяли с вас във вашата армия и по който вашата армия не се отнася към нашия народ. Избирайте!' - призова Зеленски.

Другата критична точка от войната - Мариупол вече живее 13 дни под обсада. Сателитни снимки показват какво са причинили военните действия на града. Според украинските власти над 2 500 цивилни са загинали при атаките.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че чеченски бойци са навлезли на километър и половина в Мариупол. Вчера за първи път бяха евакуирани жители на града. Напуснаха го 150 автомобила.

Междувременно сателитни снимки показват пътя за бягство на хората от Ирпин. Разрушеният мост остава единствената възможност да напуснат градчето. Тези, които остават там продължават да са между живота и смъртта. Откакто започнали бомбардировките, те обитават подземията. 

Градът, който се намира на 20-на километра от Киев няма електричество и газ, а по улиците все още има тела на местни жители убити от ракетните удари.

Според съветника на украинския президент Алексей Арестович войната може да приключи в началото на май. По думите му всичко зависи от това колко ресурси е готов Кремъл да вложи в инвазията. Арестович очертава няколко сценария за хода на войната.

Първия предвиждва мирно споруземение до няколко седмици. Вторият - постигане на мир до средата или края на април. Според президентския съветник съществува и 'луд сценарий' - ако Русия реши да изпрати още военни в Украйна.

Ако бъде договорен мир, той няма да настъпи веднага. Малки тактически сблъсъци ще има още една година, прогнозира президентският съветник.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net