Руски сили превзеха украинска АЕЦ "Запорожие"

04-03-2022

Руски военни превзеха атомната централа „Запорожие“, която е най-голямата в Европа. 
По-рано на територията на централата избухна пожар в резултат на обстрел, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Пожарът бе потушен тази сутрин. Няма повишена радиация в района. Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинските власти.

Пожарът е избухнал на три етажа в административна сграда в атомния комплекс след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен малко след 6 часа местно време. Преди това бойните действия били прекратени.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма данни за изтичане на радиация от украинската атомна електроцентрала „Запорожие“. Централа е под контрола на руски военни, но продължава да бъде обслужвана от украински служители, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той изрази готовност да посети Украйна и в частност „Запорожие“ като целта е да посредничи за приемане на рамка, в която Русия и Украйна да се ангажират да не нарушават принципите на ядрената безопасност. По данни на МААЕ само един от шестте реактора на „Запорожие“ продължава да функционира, останалите са изключени от съображения за сигурност. Няма промяна в радиационния фон, увери генералният директор на МААЕ Рафаел Роси. Той допълни, че агенцията е поставила в готовност екипа си за кризисни ситуации.

Преди руските сили да поемат контрола над централата украинският енергиен министър Херман Халушченко призова НАТО и страните с ядрени оръжия да направят професионална оценка и да се намесят, за да спрат обстрела над АЕЦ „Запорожие“. В разговор с американската си колега Дженифър Гренхолм Халушченко е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. Американската министърка потвърди за разговора и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа от 1986 година. Той призова руснаците да излязат на протести.

„Длъжни сте да кажете на управляващите, излезте на улицата и заявете, че искате да живеете на земя без радиоактивно замърсяване. Радиацията не знае къде е Русия, не знае къде минава границата на страната ви.“

Киев заяви, че украинските сили са спрели напредването на руски войски към черноморски град Миколаев. Няма непосредствена опасност за Одеса, заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович. 

Заместник-кметът на Мариупол заяви, че градът все още е под украински контрол, но е обсаден от руски войски и подложен на интензивен обстрел. Той призова НАТО да изпрати войски в Украйна.

Властите на Чернигов съобщиха за близо 50 загинали при обстрел на жилищен район. 
Киев остава под контрола на правителството, а голям руски брониран конвой е блокиран на около 30 км разстояние от украинската столица.

Украинското посолство в Берлин поиска от германското правителство допълнителни доставки на оръжие. Списъкът с оръжия включва танкове, бойни машини за пехотата, артилерийски и зенитни системи, бойни и поддържащи хеликоптери, бойни и разузнавателни дронове, транспортни самолети и бойни кораби. Оръжията са „необходими спешно“, според нотата.

Съединените щати и Обединеното кралство наложиха допълнителни санкции на още няколко руски олигарси.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net