64-километров руски конвой наближава Киев, градът очаква най-ожесточената битка

01-03-2022

Сателитни снимки показват руски конвой, който се простира на десетки километри и бавно напредва към украинската столица. Според украинския генерален щаб Москва прегрупира силите си за нападение на Киев и други големи градове. Това става на фона на международните ответни мерки срещу Русия, които продължават да се трупат, предаде АФП.

Данните са от нови сателитни снимки на компанията 'Максар'. Предполага се, че колоната е дълга около 64 километра. На по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени и допълнителни наземни сили и хеликоптери.

Защитниците на столицата, които бяха под полицейски час целия уикенд, са издигнали импровизирани барикади и са препрограмирали обществени електронни табели, за да предупредят руснаците, че ще бъдат посрещнати 'с куршуми'.

И макар много техника и хора да са съсредоточени преди Киев, то атаките и в останалите украински градове не стихват.

Според Игор Колихаев, кмет на Херсон, руската армия е инсталирала контролно-пропускателни пунктове на всички входове на неговия град. Но, увери той, 'Херсон остава украински' и 'ще може да устои'.

Подобна ситуация и в Харков, където руска атака е убила няколко цивилни, включително деца: кметът на втория украински град Игор Терехов, цитиран от украински медии, каза, че бронирани машини и руски танкове са 'навсякъде близо до града'.

Според специалната мисия на ОССЕ в понеделник, в близост до тези два града са прозвучали множество експлозии. Атаки е имало и по жилищни сгради, съобщи информационната агенция Интерфакс-Украйна.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net