Страните от Европейския съюз затварят въздушното си пространство за руските авиокомпании

28-02-2022

Страните от Европейския съюз затварят въздушното си пространство за руските авиокомпании. Мярката е част от пакет от санкции, по който има споразумение между страните от общността. Той включва забрана да се доставят на Русия самолети и резервни части за тях, включително за лично ползване. 

Документът предвижда и забрана да се продават пряко или косвено на руската страна стоки и технологии, прилагани в авиацията или космическата сфера – независимо от това, дали са произведени в ЕС. Стоките от списъка не може да бъдат доставяни на руски физически и юридически лица, нито да бъдат използвани в Русия. Забранява се също те да бъдат застраховани – пряко или косвено, както и да бъдат презастраховани.  Няма да може да се извършва диагностика, нито да се ремонтират или модифицират самолети, които са руска собственост. Същото важи и за техни компоненти. Доставките на стоки и детайли могат да продължат до 28 март 2022 г., но само по договори, сключени до 26 февруари 2022 г. 
„Забраната за продажба на всички самолети, резервни части и оборудване на руските авиокомпании ще влоши състоянието на един от ключовите сектори на руската икономика, тъй като три четвърти от самолетите на руската гражданска авиация са произведени в ЕС, САЩ и Канада„, се казва в съобщение на ЕС. 

Русия обяви реципрочни мерки и съобщи, че затваря въздушното си пространство за авиокомпании, свързани със или регистрирани в Латвия, Литва, Естония и Словения, в отговор на приетата от тези страни такава мярка за санкционирането й след нахлуването в Украйна. Забраната ще засегне също транзитните полети на тези компании в Русия. 

Полетите на руски компании ще продължат да се извършват до анклава Калининград, като се прелита над международни води в Балтийско море и се заобикаля Литва. 

Русия вече затвори въздушното си пространство за самолети, свързани с България, Полша и Чехия, след като тези страни въведоха такава мярка срещу руските авиокомпании. Москва наложи същата мярка и за румънски самолети заради, цитирам – „враждебно решение на румънските авиационни власти“.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net