Путин нареди "специална готовност" на руските ядрени сили

27-02-2022

Руският президент Владимир Путин нареди силите за възпиране на руската армия да бъдат приведени в особен режим на бойно дежурство.

На среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с началника на генералния щаб Валерий Герасимов президентът Путин заяви:

'Заповядвам на министъра на отбраната и на началника на генералния щаб силите на руската армия за възпиране да бъдат приведени в особен режим на носене на бойното дежурство'.
Владимир Путин подчерта, че западните страни не само налагат нелегитимни санкции на Москва, но и високопоставени длъжностни лица във водещите натовски държави допускат агресивни изказвания по отношение на Русия. На сайта на руското министерство на отбраната пише, че стратегическите сили са “предназначени за възпиране на агресии срещу Русия и нейните съюзници, както и за разгром на агресора, включително във война с използването на ядрено оръжие'.

По държавната телевизия руският президент каза: „Както виждате, не само, че западните държави предприемат неприятелски мерки срещу страната ни в икономическото измерение - имам предвид незаконните санкции, за които всички знаят много добре - но и висшите служители на водещите страни от НАТО си позволяват да правят агресивни изявления по отношение на страната ни'.

Белият дом отговори, че руският президент Владимир Путин си измисля заплахи. '
'Свидетели сме на подобно поведение през целия конфликт, измисля си заплахи, които не съществуват, за да оправдае по-нататъшна агресия', заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

Това е опасна реторика и безотговорно поведение - реагира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави, че вече сме изправени пред новото нормално за нашата сигурност.

Източник: БНР

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net