Русия е готова да преговаря с Украйна

25-02-2022

Русия е готова на преговори с Украйна, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на апела на украинския президент Володимир Зеленски. 

'Днес президентът на Украйна Зеленски изрази готовност да обсъжда неутралния статут на Украйна. От самото начало президентът Владимир Путин говори за това, че целта на операцията е да се помогне на ДНР и на ЛНР, в това число по пътя на демилитаризацията и денацификацията на Украйна. А това се явява и неотменна част от неутралния статут', каза Песков, цитиран от ТАСС и РИА 'Новости'.

'В този контекст, в отговор на предложението на Зеленски, Путин е готов да се отправи към Минск начело на руска делегация на ниво представители на Министерство на отбраната, Министерство на външните работи и Администрация на президента за преговори с украинска делегация', съобщи прессекретарят на руския президент.

Путин е заявил и пред китайския си колега Си Цзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Руският държавен глава казал, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Москва за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток.

Китай неведнъж е призовавал за намиране на решение на кризата чрез диалог. След началото на инвазията вчера страната не отправи критики към Русия.

Си Цзинпин е призовал всички страни да се откажат от начина на мислене, останал от времето на Студената война, да уважават основателните опасения в сферата на сигурността и да създадат балансиран, ефективен и устойчив механизъм за европейска сигурност чрез преговори, се казва още в изявлението на китайското външно министерство.
 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net