Продължава спасителната операция на горящия ферибот до Корфу

19-02-2022

12 души от горящия ферибот в Йонийско море остават в неизвестност, седем от тях са български граждани, потвърдиха от Министерството на външните работи.

Гръцки специализиран екип за реакция при бедствия действа на борда на плавателния съд. По данни на екипажа в резервоарите има над 700 тона гориво.

Продължава мащабна операция по спасяване на изчезналите пасажери на кораба и гасене на пожара. Специален екип за реакция при бедствия успя да влезе в пътническите каюти, но не откри там хора. В момента гори тази част на ферибота, където се намират тирове и цистерните с гориво, съобщават пожарникарите от спасителния отряд.

Температурата в горящата още част на кораба е 600 градуса, а в резервоарите има над 700 тона гориво, информира екипажът.

Министърът на търговския флот Янис Плакотакис съобщи днес, че основната цел на цялата операция е да се намерят хората, които са в неизвестност и да се спасят.

Издирваните хора се намират на кораба, защото водолази не откриха бедстващи хора във водите около мястото на инцидента, съобщи ръководителят на гръцките спасители Глиофридис.
Трима пожарникари са в болница след опит да се доближат до горящата още част на кораба, съобщават от остров Корфу,където се намират евакуираните пътници.

Атмосферата в затворената част на кораба е много токсична, според участващи в операцията огнеборци.

Информация за  българи, пътували на ферибота „Юрофери Олимпия“може да се получи в Ситуационния център на тел. 02 948 3051, обявиха от Министерството на външните работи
127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза заместник министър Велислава Петрова. Всички са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун е посетил сънародниците ни и е останал на място при тях като им е осигурена храна и напитки.

Нямаше информация колко от сънародниците ни искат да се върнат към България или колко от тях искат да продължат пътя си към Италия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net