Продължава спасителната операция на горящия ферибот до Корфу

19-02-2022

12 души от горящия ферибот в Йонийско море остават в неизвестност, седем от тях са български граждани, потвърдиха от Министерството на външните работи.

Гръцки специализиран екип за реакция при бедствия действа на борда на плавателния съд. По данни на екипажа в резервоарите има над 700 тона гориво.

Продължава мащабна операция по спасяване на изчезналите пасажери на кораба и гасене на пожара. Специален екип за реакция при бедствия успя да влезе в пътническите каюти, но не откри там хора. В момента гори тази част на ферибота, където се намират тирове и цистерните с гориво, съобщават пожарникарите от спасителния отряд.

Температурата в горящата още част на кораба е 600 градуса, а в резервоарите има над 700 тона гориво, информира екипажът.

Министърът на търговския флот Янис Плакотакис съобщи днес, че основната цел на цялата операция е да се намерят хората, които са в неизвестност и да се спасят.

Издирваните хора се намират на кораба, защото водолази не откриха бедстващи хора във водите около мястото на инцидента, съобщи ръководителят на гръцките спасители Глиофридис.
Трима пожарникари са в болница след опит да се доближат до горящата още част на кораба, съобщават от остров Корфу,където се намират евакуираните пътници.

Атмосферата в затворената част на кораба е много токсична, според участващи в операцията огнеборци.

Информация за  българи, пътували на ферибота „Юрофери Олимпия“може да се получи в Ситуационния център на тел. 02 948 3051, обявиха от Министерството на външните работи
127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза заместник министър Велислава Петрова. Всички са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун е посетил сънародниците ни и е останал на място при тях като им е осигурена храна и напитки.

Нямаше информация колко от сънародниците ни искат да се върнат към България или колко от тях искат да продължат пътя си към Италия.Обменни курсове на БНБ за днес 03-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85598 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27806 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98884 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net