Русия изтегля част от военните си от границата с Украйна

15-02-2022

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази в потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, предаде АФП.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава.

Мащабните учения в цяла Русия продължават, някои части от Южния и Западния военни окръзи са завършили ученията си и военните формирования са започнали да се връщат по своите базите.

Руските пазари реагираха положително на новината и рублата, която беше подложена на натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война с Украйна, поскъпна с 1,5 на сто малко след съобщението на министерството на отбраната.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net