"Конвой на свободата" и в Париж

11-02-2022

Автоколони от кемпери, леки коли и камиони на протестиращи срещу ограниченията във Франция заради коронавируса преминаха днес през центъра на Париж в опит да го блокират въпреки полицейската забрана, предаде АП. 

Демонстрантите се организираха през социалната мрежа и бяха вдъхновени отчасти от протестните акции на шофьори на камиони в Канада, блокирали дни наред столицата Отава и гранични пунктове със САЩ. Френската акция обаче няма изявен лидер или изрично обявена цел. Камиони, леки коли, мотористи потеглиха от Южна Франция вчера, а днес голяма гтрупа тръгна и от Лион към френската столица, подстъпите към която са подсилени от полиция и блокирани.

Много пътища, водещи към града, са затворени, а протестиращите споделят през Фейсбук карта на Париж с указания откъде може да се пробие блокадата. Автоколоните са приветствани от французите по пътя, гражданите развяват френското знаме.

Властите в Парижка област разположиха над 7000 полицаи по пунктовете за плащане на тол такси и други ключови места, за да предотвратят задръстване на трафика във френската столица. Полицията предупреди, че при неподчинение ще налага глоби и други наказания, за да осуети 'риск за обществения ред'.

Някои от френските протестни групи се заканват да потеглят към Брюксел, където в понеделник да се съберат с шофьори от други държави на международен протест. Белгийските власти също забраниха на 'Конвоя на свободата' да влиза в града и да блокира трафика. 

Планираният за днес във Виена 'Конвой на свободата' също бе забранен. 
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net