ЕМА даде зелена светлина за таблетката на "Пфайзер" срещу COVID-19

17-12-2021

Европейската агенция за лекарствата препоръча използването на таблетката на 'Пфайзер' срещу коронавирусната инфекция. Формално тя може да бъде одобрена след няколко месеца, но агенцията дава зелена светлина в момента заради разпространението на Омикрон.

Лекарството на 'Пфайзер' се препоръчва за възрастни пациенти, които нямат нужда от кислород, но има опасност от влошаване на състоянието им. Последните изследвания за действието на таблетките показват, че след приема на лекарството рискът от смърт и хоспитализация намалява с почти 90%.

Скоростното разпространение на новия вариант на COVID-19 продължава. Втори пореден ден Великобритания регистрира рекорден брой новозаболели. Във връзка с това Франция ограничава влизането на британски граждани - освен ковид документи, те трябва да посочат и основателна причина за посещението си. Очаква се днес президентът Еманюел Макрон да обяви нови, по-строги мерки, в опит да се ограничи разпространението на заразата.

В Испания - подсилващата доза ваксина вече е препоръчителна за гражданите над 40 години.
Кипър е поредната държава, която започна имунизирането на деца между 5 и 11 години срещу COVID-19. Днес първа доза ще получат 103 момичета и момчета, като се изисква съгласието и на двамата родители.

За пореден път генералният секретар на ООН призова за координирани действия в борбата с пандемията.

'Стратегията за трупане на ваксини, стратегията на ваксинационния национализъм или на ваксинационната дипломация, се провали. Новият вариант показа този провал. Надеждата ми е от тук насетне, държавите да разберат, че трябва да имаме справедлив подход към пандемията, или всички ставаме нейни жертви', каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

В последната си пресконферецния за годината Гутериш подчерта, че има дефицити в управлението - както на пандемията, така и на международната финансова система. Данните показват, че 98 държави не са постигнали целта, заложена от Световната здравна организация - до края на годината да бъде ваксинирано 40% от населението вОбменни курсове на БНБ за днес 26-05-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82839 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.299 BGN
  • chf 1 CHF = 1.902 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net