Петиция настоява за забрана на истински огнестрелни оръжия в киноиндустрията в САЩ

25-10-2021

Увеличават се призивите за забрана на огнестрелните оръжие в американската филмова индустрия, след като миналата седмица актьорът Алек Болдуин простреля фатално кинематографката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза.

Полицията все още разследва стрелбата, станала в четвъртък по време на снимките на филма „Ръжда“ близо до Санта Фе в щата Ню Мексико.

Инцидентът обаче предизвика множество коментари в социални медии и въпроси как е възможно да се случи такова нещо, след като отдавна има детайлни правила за безопасност при използването на оръжия при снимането на филми.

Петицията на сайта change.org с настояване да бъде наложена забрана за използването на истинските оръжия във филмопроизводството събра 15 000 подписа в неделя.

„Няма извинение за нещо подобно в XXI век“, се казва в петицията, организирана от  Бандар Албуливи - режисьор и  приятел на Халина.

„Това не е началото на 90-те години, когато Брандън Лий е бил убит по същия начин. Промяната трябва да се случи, преди да бъдат загубени още талантливи животи.“

Лий, актьорът, синът на бойните изкуства легенда Брус Лий, бе убит през 1993 г. от куршум, останал в пистолет след предишна сцена.

В петицията се настоява Алек Болдуин „да използва своето влияние“ в индустрията и да насърчи приемането на „закон Халина“ за забрана на използването на истински огнестрелни оръжия в киноиндустрията.

Федералната Агенцията за безопасност на САЩ обаче засега запазва мълчание по въпроса и оставя решението на отделните щати, които също предпочитат за сега да замълчат.

Болдуин заяви, че сърцето му е разбито от трагичния инцидент и че сътрудничи на полицейското разследване. То се фокусира върху специалист, отговорен за зареждането на оръжията, и помощник-режисьор, дал пистолета на Болдуин, съобщават американски медии

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net