Великобритания обяви трети заподозрян за отравянето на Скрипал

21-09-2021

Британската полиция обяви руснака Денис Сергеев за трети заподозрян по делото Скрипал. Срещу него са повдигнати обвинения и е обявен издирване, съобщи BBC.

Бившият офицер от Главно разузнавателно управление /ГРУ/ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в английския град Солсбъри през март 2018 година, докато седят на пейка в градския парк. Случаят предизвика международен скандал.

Разследването установи, че е бил използван Новичок. До този момент за извършители от британските служби бяха посочени двама офицери от ГРУ - Александър Петров и Руслан Боширов. Самите те твърдят, че са посетили Великобритания като туристи и не са свързани със специалните служби.

Двамата са влезли в страната на 2 март 2018 година през летище Гетуик. Според полицията във Великобритания истинските им имена са Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Третият обвиняем Денис Сергеев е използвал името Сергей Федотов и е пристигнал същия ден на летище Хийтроу.

Полицията обяви, че разполага с доказателства, че тримата са оперирали като екип в отравянето на Сергей Скрипал. Засечени са били редица срещи между тях докато са били във Великобритания.

Наскоро бе обявени, че руснаците, заподозрени в извършването на отравянията в Солсбъри през 2018 г., са свързани с експлозията в склад за оръжие в Чешката република. Доказателствата свързват експлозията през 2014 г. и опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев с подразделение на руското военно разузнаване – ГРУ, съобщи тогава BBC.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net