ЕС настоява България и Малта да се откажат от "златните паспорти"

15-09-2021

ЕС трябва да настоява България и Малта да се откажат от своите режими на „златни паспорти“. Това се казва в препоръчителен доклад на Европейския парламент към Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел за политическите отношения между ЕС и Русия. (б.а. 12 европейски държави, сред които и България, имат програми, които предлагат гражданство срещу инвестиции. От 2014 г. досега Българската агенция за инвестиции (БАИ) е удостоверила вложения на общо 981 лица от държави извън ЕС, въз основа на които да им бъде разрешено постоянно пребиваване в България и българско гражданство. Това става ясно от отговор на запитване на 'Дойче веле' до БАИ.) 

Съюзът и неговите членки следва също да преразгледат своите инвестиционни проекти и тези за икономическо сътрудничество като „Северен поток 2“ и атомните централи, изградени от „Росатом“, се казва в доклада, който ще бъде гласуван утре. В него се настоява за повече усилия, чрез които да се ограничат стратегическите инвестиции на Кремъл. В документа се припомня, че агенти на Главното разузнавателно управление са обвинени в опит за убийство през 2015 г. на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души у нас.

Докладчикът Андрюс Кубилиюс призова ЕС да не признава парламентарните избори в Русия, които ще се проведат в неделя.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви за пореден път, че към Русия е необходим единен подход на ЕС.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net