Талибаните обявиха, че са превзели долината Панджшир

06-09-2021

Талибаните обявиха на пресконференция официално, че са превзели долината Панджшир и вече контролират цялата страна.

Говорителят на ислямисткото движение Забиула Муджахид съобщи, че са изпратени военни сили, които да се отърват от последния бастион на „тероризма“. Бившият вицепрезидент Амрула Салех е избягал в Таджикистан, стана ясно от изявлението.

В Туитър лидерът на Националния фронт за съпротива на Афганистан Ахмад Масуд написа по време на пресконференцията, че е в безопасност.

Муджахид съобщи още, че от съпротивата са получили отрицателен отговор, когато са се опитали да преговарят за спиране на сраженията.

Скоро в Панджшир ще бъде възстановено електричеството и интернета, обещават талибаните.
По думите на говорителя им операцията за установяване на контрол върху последния бастион на съпротивата е приключила без цивилни жертви.

Работи се и за отварянето на летището в Кабул, а талибаните призоваха международната общност за помощ във възстановяването на страната и продължаване на хуманитарните доставки.

Талибаните увериха и народа на Афганистан, че скоро страната ще се върне към нормалния живот и икономиката ще се подобри.

До момента от съпротивата продължават да отричат, че долината е превзета от талибаните, но признават, че са претърпели тежки поражения в хода на сраженията.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net