Русия, Беларус и Казахстан създадоха Евразийския икономически съюз

29-05-2014

Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан парафираха договора за създаването на Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Така беше финализиран процесът за създаване на подобно на Еврозоната пространство от бивши съветски републики.

Днес в казашката столица Астана документът беше подписан от президентите на трите държави - Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев. Съюзът ще започне да функционира от 1 януари 2015 година и ще благоприятства по-тясната интеграция на трите страни, които от 2010 година са обединени в Митническия съюз.

„Трите нации се обединяват, за да гарантират свободен поток на стоки, услуги, капитали и работна сила, за да координират основните си политики, сред които такива по въпросите на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта. Подписването ще финализира основаването на най-големия общ пазар в региона (170 млн. души), който от своя страна ще се превърне в нова икономическа сила,” пише в официалното съобщение на Кремъл, цитирано от РИА Новости.

Създаването на Евразийския икономически съюз от Русия, Беларус и Казахстан не означава загуба на суверенитета на тези страни. Това заяви руският президент Владимир Путин след Върховния евразийски икономически съвет, на който беше подписан договора, цитиран от „Фокус”.

„Договорът има историческо и епохално значение, откриват се широки перспективи за развитието на икономиката и увеличаването на благосъстоянието на гражданите на трите страни”, посочи Путин. Той подчерта, че трите държави ще провеждат съгласувана политика в ключови икономически отрасли, като енергетиката, промишлеността, селското стопанство и транспорта.

„На световната сцена се появи нова икономическа организация, която е пълноправна в международен план и действа на основата на принципите на Световната търговска организация. Прехвърлянето на отделни правомощия от националните органи към Съюза не нанася абсолютно никаква вреда на суверенитета на нашите страни”, посочи още Путин.

Лидерите на трите бивши съветски републики се срещнаха в края на месец април в Минск, където обсъдиха различията, а днешната среща само финализира преговорите.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран в. „Стандарт”, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Вече има предложение към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към ЕАИС.

Според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати. Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 15-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81162 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27467 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99554 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net