Байдън пътвърди: Изтеглянето от Афганистан да приключи на 31 август

25-08-2021

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди своя план да изтегли американските военни от Афганистан до края на този месец. Той направи това, въпреки че бе призован вчера на извънредна виртуална среща на Г-7 от лидерите на други страни от групата и по-специално от Европейския съюз Съединените щати да поддържат безопасността на летището на Кабул, 'докогато е необходимо'. 

В изявление от Белия дом той поясни още, че от 14 август досега са били евакуирани 70 700 души.

Американският президент заяви, че с всеки един ден се добавя риск за американските военни в Афганистан.

Байдън говори след виртуалната среща на лидерите на Г-7, на която дала да се разбере, че  приключването на мисията там зависи от продължаване на сътрудничеството на талибаните, което включва осигуряване достъп до летището за тези, които могат да бъдат евакуирани. Както и че с всеки един ден се добавя риск за американските военни от групировката „Ислямска държава“.

На срещата е било постигнато съгласие, че легитимността на каквото и да е бъдещо управление на Афганистан ще зависи от това дали талибаните ще изпълнят поетите ангажименти.

В речта си от Белия дом Байдън също заяви, че е поискал планове от Пентагона и Държавния департамент, ако се наложи промяна на срока на изтегляне. 

По-рано стана ясно, че на среща на страните от Г-7 европейските съюзници на Съединените щати са поискали операцията да продължи колкото е необходимо, за да се осигури достъп до летището на всички, които имат право на евакуация.

Подкрепа за удължаване на срока има и от законодатели на Капитолия на фона на търсене на гаранции, че Америка ще изпълни ангажиментите си както към своите граждани, така и към афганистанците, помогнали във войната.

Риториката от администрацията е, че се прави всичко възможно в тази посока. 
Според Ройтерс от Пентагона са препоръчали на президента Джо Байдън срокът от 31 август да се спази от опасения за сигурността на американските сили. Това става ясно, след като талибаните определиха този срок като „червена линия“ и предупредиха със „сериозни последствия“, ако не бъде спазен.

Около шест хиляди са американските военни, които се грижат за безопасността на летището в Кабул в момента.

Според някои оценки, за да се спази крайният срок 31 август, евакуациите на американски граждани и афганистанци би трябвало да приключат до края на тази седмица, за да може да има време да се изтеглят останалите американски служители и военнослужещи.  

По-рано през деня стана ясно, че шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с дефакто лидера на талибаните Абдул Гани Барадар.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net