Лидерите на Г-7 на извънредна среща за Афганистан

24-08-2021

Планираното за 31 август изтегляне на военните сили от Афганистан е тема днес на извънредна видеоконферента среща на върха на Г-7, организирана от британското правителство.

Талибаните в Афганистан се обявиха против удължаване на срока за евакуация от Кабул и нарекоха датата 31 август 'червена линия', която не може да бъде пресичана. Те няма да обявят състава на своето правителство, докато Съединените щати не приключат изтеглянето на войските си, стана ясно от изказване на двама техни представители, цитирани от Франс прес.
Необходимо е повече време за завършване на евакуацията, смята френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, чиято държава е обезпокоена от крайния срок 31 август.

А германският първи дипломат Хайко Маас е категоричен, че летището в Кабул трябва да може да се използва за евакуация и след изтеглянето на американските военни:

„Водим разговори със САЩ, Турция и други партньори в опит да продължим да използваме военното летище в Кабул за цивилни цели, за евакуация. Трябва да продължим да разговаряме и с талибаните, защото след изтеглянето на американските военни именно те ще имат основна роля“, каза Хайко Маас.

По думите му днес лидерите на Г-7 ще обсъдят и очакваната миграционна вълна от Афганистан.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да помогне на съседни на Афганистан държави да спрат притока на мигранти към Европа.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net