Броят на жертвите на хаоса на летището в Кабул нарасна на 12

19-08-2021

Дванайсет човека са загинали на и около летището на Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица в неделя, предаде Ройтерс, като се позова на представители на НАТО и на ислямисткото движение. 

Уплашени хора се втурнаха към аерогарата с надеждата да успеят да напуснат Афганистан.
Дванайсетте загинали или са били застреляни, или са били стъпкани до смърт при блъсканици, каза представител на талибаните. Той призова хората, струпали се на входовете на летището, да се разотидат, ако нямат необходимите документи за пътуване.

'Не искаме да нараним никого на летището', каза талибанският представител, който пожелал да остане анонимен.

Според очевидци обстановката на самата аерогара днес е спокойна. От неделя през летището на Кабул са били евакуирани от Афганистан общо най-малко 8 хиляди души, каза западен източник.

Талибаните обаче са обвинявани, че възпрепятстват заминаването на афганистанците, които искат да напуснат страната. Би Би Си съобщи, че ислямисткото движение е изградило контролно-пропускателни пунктове около летището на Кабул и позволява преминаването през тях само на чужденци.

Вчера източният афганистански град Джалалабад стана сцена на първия голям протест срещу талибаните, след като взеха властта. Демонстранти свалиха талибанското знаме и опитаха да издигнат афганистанския национален флаг на площад. Тогава бойци на ислямисткото движение започнаха да стрелят по тях, убивайки трима и ранявайки над 10 човека. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net