Експлозия в химическа индустриална зона в Леверкузен

27-07-2021

Двама души загинаха при мощна експлозия в западногерманския град Леверкузен. Четирима са безследно изчезнали, най-малко 31 са ранените, 4 от тях тежко.

Взривът е станал в склад в един от най-големите индустриални паркове в Европа, където работят големи химически компании.

По първоначална информация тази сутрин е възникнал пожар в склад за химически отпадъци, при който са се взривили три цистерни с опасни химикали, съобщи полицията, като причините за инцидента все още се изясняват. Противопожарните екипи са предотвратили избухването на четвърта цистерна.

Цистерните са с обем между 200 и 300 кубически метра. Тътените от експлозиите, които продължиха и през деня, са се чували на 40 километра от Леверкузен.
Гражданска защита е издала предупреждение за „крайна опасност“. Хората в района на Леверкузен и близките градове се призовават да не излизат навън, да затворят прозорците и да изключат климатиците.

Към момента замерванията на замърсяването във въздуха продължават заради вероятността при пожара да са се отделили отровни газове в атмосферата. Дори в Дортмунд, на 60 километра от експлозията, във въздуха е усетена неприятна миризма и властите издадоха предупреждение да не се излиза навън.

Районът на инцидента е отцепен, затворени са части от магистралите край Леверкузен, който е важен транспортен възел. Затворени бяха детските площадки. 

Няма данни за пострадали българи при взрива, съобщи българското външно министерство.
Експлозията е станала в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в 'Хемпарк' (Chempark), индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta. 'Хемпарк“ е най-големият в химическата индустрия в Европа.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net