Израел засили офанзивата си срещу Газа след нови ракетни атаки

14-05-2021

Израелските военни засилиха офанзивата си срещу Газа след ракетни атаки срещу Израел от палестински бойци. Армията на Израел заяви, че въздушните и сухопътните сили са участвали в атаки днес, но не са влезли в Газа.

Израелският президент Реувен Ривлин предупреди за възможна гражданска война заради сблъсъците между евреи и араби в Израел. Тази сутрин израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военната операция срещу палестинските бойци в Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Той каза, че радикалното палестинско движение „Хамас“, което контролира Газа ще плати висока цена.

По-рано израелските военни призоваха 7000 армейски резервисти и разположиха войници и танкове близо до границата си с Газа. Според израелските военни наземната офанзива в Газа е един от вариантите, който се обсъжда, но все още не е взето официално решение.

Военен говорител на „Хамас“ предупреди, че групировката е готова да даде суров урок на израелските военни, ако те решат да продължат с наземната атака.
Конфликтът започна след седмици на израелско-палестинско напрежение в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи.

Размириците и въздушните удари продължават вече пето денонощие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавна деескалация и прекратяване на военните действия в Газа и Израел.

Заради противопоставяне от Съединените щати с цел приоритет на посреднически усилия, днес няма да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН както беше обявено по-рано.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net