Поредна нощ на сблъсъци в Ерусалим

10-05-2021

Трета поредна нощ на сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Ерусалим. Ранени са стотици палестинци и над 20 израелски полицаи. По-късно днес се очаква ново засилване на напрежението заради планираното еврейското националистическо шествие в града.

Традиционният марш се провежда ежегодно по случай Деня на Ерусалим, който е израелски национален празник, отбелязващ обединението на града през юни 1967 г. Много палестинци обаче го смятат за умишлена провокация.

Бивш високопоставен израелски служител на отбраната призова маршът да бъде отменен или пренасочен, като предупреди, че „бурето с барут гори и може да експлодира по всяко време“.
Напрежението в града остава високо.

В основата е потенциалната възможност семейства в квартал на Ерусалим да бъдат изгонени от домовете си в резултат на продължаващо дълго време дело за земя в района.

Заселници твърдят, че тя е израелска. Заседание по процеса трябваше да се проведе днес в Израелския върховен съд, но изслушването беше отменено в неделя по искане на израелския генерален прокурор.

Нова дата ще бъде определена в рамките на следващите 30 дни.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net