Фон дер Лайен за "дивангейт": Чувствам се наранена и сама

27-04-2021

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че се е почувствала засегната и самотна по време на визитата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел при турския президент в Анкара.

Тогава кресла бяха осигурени само за двамата мъже, докато тя трябваше да се настани на близкия диван.

Случаят стана по-известен като 'дивангейт'.

Последваха остри реакции от Европа, а Турция обясни, че подредбата на местата е станала според изискванията на протоколните екипи на евролидерите.

Пред Европейския парламент фон дер Лайен коментира, че не намира друго обяснение за случилото се, освен фактът, че е жена:

„Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка“.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени:

„Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока“.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като 'неприемлив' факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

Същевременно евродепутатът от Европейската народна партия Франсоа- Ксавие Белами заяви, че се срамува от компромисите на ЕС към действията на турския президент Реджеп Ердоган, в т.ч. и към България.

По време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент, посветени на 'дивангейт', той подчерта:

„Срам ме е заради кюрдите, предадени в Сирия, след като победиха 'Ислямска държава', срам ме е за цивилните в Либия, срам ме е заради нашите гръцки, кипърски и български братя, чиито суверенитет е заплашван непрекъснато. За арменския народ, братски за Европа, изоставен на едностранната агресия, който трябваше да се опълчи сам на дроновете на Ердоган, на неговите джихадистки наемници и бомби'. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net