Сърбия започва производство на китайската ваксина "Синофарм" и на руската "Спутник V"

12-03-2021

Сърбия ще стане първата европейска държава, която ще произвежда китайската ваксина срещу коронавирус 'Синофарм', съобщи президентът Александър Вучич.

Той обяви, че през следващите две седмици ще бъде подписана сделка за строежа на 'фабрика за ваксини' и тя ще бъде изградена с подкрепата на Китай и Обединените арабски емирства.

'Ще започнем да произвеждаме ваксината веднага след 15 октомври', каза Вучич след среща с фактическия владетел на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Абу Даби.

Сърбия е осигурила масивни доставки на 'Синофарм' и руската 'Спутник V', което ѝ позволи да ваксинира около 1,5 милиона от своето 7 милионно население.

'Ще трябва да предоставяме ваксината в целия регион, дори на производствени цени', добави Александър Вучич.

През февруари Сърбия получи предварително одобрение да започне производството и на ваксината 'Спутник V' и заяви, че производството ще започне в средата на май.

'Това ще се случи в института 'Торлак' до 20 май тази година. По този начин Сърбия ще стане първата държава на територията на Европа, където ще се произвежда ваксината 'Спутник V'. Това беше потвърдено на среща в Москва от сръбския министър и съпредседател на

Междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия Ненад Попович и руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Попович и Мантуров утвърдиха Пътната карта, предложена от експерти от руското министерство на промишлеността и търговията, Руския фонд за директни инвестиции, института 'Гамалея' и фармацевтичната компания 'Дженеруим'.

Планира се производството на 4 милиона ваксини 'Спутник V' през първия производствен цикъл в института 'Торлак'.

'Първата фаза' от производството на руската ваксина в Сърбия включва транспорт на лекарството, пълнене на бутилки в съответствие с най-високите технологични стандарти, опаковане и разпространение на ваксини в Сърбия и региона.

'След установяването на първата фаза на производство, ние ще започнем да изготвяме проучване за осъществимост на така наречения 'пълен цикъл' на производство, което включва производството на лекарството в Сърбия. Това ще изисква закупуване на сложно технологично оборудване и разширяване на производствения капацитет на 'Торлак'. То ще стартира до края на тази година', каза още Попович.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net