Дания и Норвегия спират ваксинирането с "АстраЗенека"

11-03-2021

Здравните власти в Норвегия обявиха, че като предпазна мярка временно преустановяват поставянето на ваксината срещу коронавируса, разработена от 'АстраЗенека'. Норвегия очаква информация дали има връзка между ваксинирането и случаи на образуването на кръвни съсиреци.

Същевременно Агенция по лекарствата на Италия обяви, че като предпазна мярка е решила да издаде забрана за използване в цялата страна на въпросната партида от ваксината на 'АстраЗенека'. Решението е взето след сигнали за някои сериозни странични ефекти, съвпадащи по време с ваксиниране с дози от тази партида.

Австрия първа спря ваксинирането с конкретна партида на 'АстраЗенека'. Същата партида, която наброява 1 000 000 дози и е била доставена в 17 страни, сред които и България.

По-рано днес Дания също спря ваксинирането с 'АстраЗенека'.

Дания спира за 14 дни поставянето на дози от ваксината срещу Covid-19 на 'АстраЗенека', поради опасения, че при хора, на които тя е била поставена, са се образували тромби, предаде Ройтерс. 

По-рано Австрия съобщи за тромбозни реакции от ваксината на АстраЗенека и блокира цяла партида от препарата. Европейската агенция по лекарствата обаче, не препоръчва блокирането на тази ваксина. 

В България на този етап масовата ваксинация се извършва именно с Оксфордската ваксина.

От датските здравни власти уточняват обаче, че към настоящия момент връзката между ваксината и образуването на тромби не е доказана. Не се посочват колко са информациите за образуване на тромби. 

Датските здравни власти заявиха, че ще разследват въпроса заедно с ресорните органи на други страни от Европейския съюз и с Европейската агенция по лекарствата. Те подчертаха, че не са се отказали от използването на ваксината, а само временно спират поставянето на дози от нея.

Според тях още 6 европейски страни са преустановили употребата на ваксините на 'АстраЗенека'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net