Нидерландия ще започне ваксинацията срещу COVID-19 на 6 януари

05-01-2021

Ваксинацията срещу коронавируса в Нидерландия ще започне на 6 януари - с два дни по-рано от планираното, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на министерството на здравеопазването.

Медиците, които са на първа линия в борбата с причиняваното от новия коронавирус заболяване или работят в домове за възрастни хора, ще бъдат сред първите ваксинирани.
Здравният министър Хуго де Йонге каза, че ваксинацията ще започне на 6 януари в специализиран център в град Вегел.

Нидерландското правителство беше подложено на обществен натиск да ускори ваксинационните си планове, след като други държави от Европейския съюз вече започнаха имунизацията на своето население.

По-рано Де Йонге заяви, че не е възможно ваксинацията да започне преди края на тази седмица, тъй като местните здравни власти нямат необходимите информационно-технологични системи.

За ваксинацията в Нидерландия ще се използва препаратът, разработен от компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech). През първото тримесечие на страната очаква да получи 2,49 милиона дози от ваксината.

В същия период Нидерландия може да получи и около 400 000 дози от ваксината на компанията Модерна (Moderna), ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Нидерландските власти се надяват голяма част от населението на страната да бъде ваксинирана до 1 юли. Разпространението на коронавируса в Нидерландия продължава да е значително през последните седмици въпреки строгите карантинни мерки.

Досега в страната са регистрирани повече от 821 000 заразявания и над 11 600 смъртни случая.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net