Повторното преброяване в Джорджия потвърди победата на Байдън

20-11-2020

Повторното преброяване на бюлетините, подадени на американските президентски избори в щата Джорджия, потвърди победата на Джо Байдън, съобщиха световните агенции.

В Джорджия бе направен одит, след като неофициалните резултати показаха, че Байдън има около 14 000 гласа преднина пред президента Доналд Тръмп, допълва БТА.

'Одитът потвърди, че първоначалното машинно преброяване е определило точно победителя от изборите', заяви в комюнике щатският секретар Брад Рафенспъргър, цитиран от Ройтерс.

При повторното преброяване на ръка разликата между двамата кандидати се е стопила леко, но Байдън все пак остава с малко над 12 200 гласа преднина, предаде Франс прес.

Очаква се днес Рафенспъргър да обяви за официални резултатите. Но тъй като разликата между двамата кандидати е по-малка от 0,5 процента, президентът Тръмп може да поиска да бъде направено още едно преброяване.

В същото време новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън разкритикува 'невероятната безотговорност' на Доналд Тръмп, който още отказва да приеме резултата от изборите на 3 ноември, предаде Франс прес.

'Мисля, че (американците) са свидетели на невероятна безотговорност, на крайно вредни послания, изпращани на останалата част от света, за функционирането на демокрацията', каза той на пресконференция в град Уилмингтън.

'Убеден съм, че той знае, че е загубил и че аз ще положа клетва на 20 януари, обяви Байдън. - Това, което той прави, е просто скандално.'Обменни курсове на БНБ за днес 27-11-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.64355 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.19438 BGN
  • chf 1 CHF = 1.80878 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net