Великобритания и Япония подписаха споразумение за свободна търговия

23-10-2020

Обединеното кралство и Япония подписаха споразумение за свободна търговия на церемония в Токио, часове преди подновяването на преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Споразумението, което принципно бе договорено още миналия месец, е първото с една от големите световни икономики след Брекзит.

От британското правителство заявиха, че споразумението ще насърчи търговията с Япония с 15,2 милиарда паунда през следващите 15 години и британският бизнес ще се радва на безтарифна търговия за 99% от изнасяните стоки за страната.

Министърът за международна търговия Лиз Тръс постигна сделката с японския си колега Тошимицу Мотеги по време на видео разговор на 11 септември.

След церемонията Лиз Тръс заяви: „Колко е подходящо да бъдеш в страната на изгряващото слънце, за да приветстваш зората на една нова ера в свободната търговия!“.

Тръс се надява тази сделка да проправи пътя към едно по-широко транстихоокеанско партньоство.

От Даунинг стрийт допълниха, че споразумението ще помогне за разкриването на работни места в автомобилостроенето и железниците, за намаляване на тарифите на свинското, говеждото месо и някои видове риба, а британските потребители ще получат достъп до по-евтини висококачествени японски стоки.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net