Конституционният съд на Полша забрани абортите дори при увреждане на плода

23-10-2020

Конституционният съд на Полша постанови, че абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията, предадоха информационните агенции.

Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс.

След като решението на висшите магистрати влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия 'Право и справедливост', които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е 'тъжен ден за правата на жените', написа в 'Туитър' комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

'Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права', добавя тя.

А в Полша снощи протестиращи се събраха пред дома на лидера на управляващата консервативна партия Ярослав Качински. Срещу тях беше изправен кордон спецполицаи с щитове, стигна се и до напрежение. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net