Тестват над 200 австралийци за ХИВ, властите ползвали едни и същи кръвни тестове повече от веднъж

20-10-2020

Повече от 200 австралийци, които прекарали време в специално обособени места за карантина за COVID-19 трябва да се тестват за болести, предаване по кръвен път, включително и ХИВ, след като властите признаха, че са използвали едни и същи апарати за изследване на кръв на повече от един човек, пише Си Ен Ен.

Това е поредният проблем в Австралия в борбата с коронавируса – преди време имаше пробив в един от карантинните хотели в страната, който доведе до тотално затваряне на Мелбърн заради повишаване на случаите на COVID-19.

Местната здравна агенция съобщи пред медиите, че издирва и се свързва с 243 души, на които е бил направен тест за нивата на глюкоза в кръвта на 20 август. Според съобщеното от властите има риск от заразяване с болести, предавани по кръвен път, включително и ХИВ.

„Клиничният риск от подобна инфекция е нисък, но за сигурност на пациентите ще осигурим пълна анонимност за тези изследвания“, съобщиха от здравната агенция.

Австралийският щат Виктория се бори с коронавирусната инфекция с помощта на карантинни хотели – там живеят хора, които са били изложени на COVID-19 и подлежат на карантина, както и туристи, които влизат в държавата.

Именно там е направен тест на тези 243 души за нивата на кръвна захар. Той се прави с апарат подобен на глюкомер, който обикновено може да се използва няколко пъти от даден пациент преди да трябва да му бъде сменена иглата.

Властите признават, обаче, че са използвали едно и също устройство на множество пациенти. Иглите могат да се сменят преди взимането на всяка проба, но въпреки това самото устройство може да задържи микроскопични количества от предходната кръв.

От здравните власти уверяват, че COVID-19 не се разпространява по кръвен път, но съществува „нисък клиничен риск“ от заразяване с Хепатит В и С, както и ХИВ.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net