Навални нарече Шрьодер "момче за поръчки" на Путин

08-10-2020

Руският опозиционер Алексей Навални нарече бившия германски канцлер Герхард Шрьодер 'момче за поръчки' на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за вестник 'Билд' Навални, който е в Германия, където се лекуваше в болница след предполагаемото си отравяне в Русия през август, обвини Шрьодер, че защитава убийци и че приема пари от Путин.

Бившият германски канцлер отхвърли категорично обвиненията, отправени му от руския опозиционер.

'Разбирам трудната ситуация в личен план, в която се намира, Навални. Неговите изявления в интервюта за 'скрити плащания' са неверни. Самият той казва, че няма доказателства за своите твърдения', заяви Шрьодер по адрес на Навални.

Руският опозиционер обвини президента Путин, че лично стои зад неговото предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество 'Новичок'. Руските власти отричат да са замесени в каквото и да било покушение срещу Навални.

Миналата седмица Шрьодер, който има много връзки в Русия, заяви, че няма 'твърди факти', които да доказват кой стои зад атаката. Тестове, проведени в Швеция, Франция и от Организацията за забрана на химическите оръжия, потвърдиха, че Навални е бил отровен с 'Новичок'.

Като канцлер на Германия в периода 1998-2005 г. социалдемократът Герхард Шрьодер поддържаше близки отношения с руския президент и остава приятел с него. След като напусна политиката, Шрьодер работи в руския енергиен сектор и сега е председател на управителния съвет на проекта за газопровод 'Северен поток 2' с единствен акционер Газпром, на руската държавна компания Роснефт и на вече готовия проект 'Северен поток', отбелязва ДПА.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net