Арестуваха капитана на потъналия ферибот

19-04-2014

Капитанът на потъналия южнокорейски ферибот беше арестуван. Преди това прокуратурата издаде заповед за задържането на Ли Чжон-сок и двамата му помощници, съобщи БНР.

Решението за ареста бе взето след като следствието установи, че още преди корабът да започне да потъва, капитанът предал управлението на неопитния трети помощник. Освен това се разследват твърденията на пътниците, че мъжът е бил сред първите напуснали ферибота.

Пред репортери капитанът обяви, че е отложил евакуацията на кораба заради лошите условия в морето и липсата други плавателни съдове, които да се притекат на помощ.

На 476-те души на борда било заповядано да не напускат мястото си в течение на повече от 40 минути според показанията на оцелели. Когато носът на ферибота започнал да се накланя към дъното, вече било късно за евакуация, пасажерите не успели да се придвижат по дългите претъпкани коридори, докато водата ги заливала.

Иявлението а капитана не хвърли нова светлина върху причините за потъването. До момента загиналите при инцидента в сряда са над 30, а други 270 са в неизвестност. Данни от южнокорейското Министерство на морския транспорт показват, че корабът е направил рязък завой точно преди да подаде сигнал за помощ. Някои експерти смятат, че това е довело до разместване на товара от около 150 автомобила на борда и е дестабилизирало плавателния съд.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net