Турция и Гърция са готови за преговори

23-09-2020

Турция и Гърция са обявили, че са готови да започнат преговори за решаване на спора в Източното Средиземноморие и Егейско море, съобщиха от президентството в Анкара.
Във видеоконферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, турският президент Реджеп Ердоган е заявил, че моментът за започването на диалога трябва да бъде подплатен с реципрочни стъпки. Той е изразил надежда, че Европейската среща на върха след няколко дни ще даде нов тласък на двустранните отношения. Според него конкретни мерки за развитие на митническия съюз между страните, както и такива, свързани с безвизовите пътувания и миграцията, ще помогнат за поставянето на връзките на позитивна основа. 

Ердоган е предложил и регионална конференция с участието на всички страни, включително кипърските турци, която според него ще бъде конструктивна при решаването на въпроса с Източното Средиземноморие.

Президентите на Франция и Турция са обсъдили по телефона ситуацията в Източно Средиземно море.

Реджеп Ердоган е призовал колегата си Еманюел Макрон към 'конструктивен подход' за решаване на гръцко-турския граничен спор, съобщиха от турското президентство.
Миналия месец Макрон изпрати бойни кораби и самолети в района около Крит и Кипър, за да подкрепи гръцкия си съюзник срещу претенциите на Турция. Тогава двамата с Ердоган размениха остри реплики помежду си.

По-рано днес Анкара и Атина се съгласиха да възобновят в 'скоро' време усилията да решат кризата чрез двустранен диалог.

Спорът между Турция и Гърция започна, след като миналия месец Анкара изпрати кораба 'Оруч Рейс' на проучвателна мисия в район, който Гърция смята за своя изключителна икономическа зона в Средиземно море.

След като плавателният съд беше изтеглен за поддръжка, Турция и Гърция подчертаха, че са готови за диалог, като турският президент заяви, че е в готовност да се срещне с гръцкия премиер Кириякос Мицотакис.  Турски представители обаче заявиха, че корабът ще поднови работата си, а турски медии съобщиха, че днес той е напуснал пристанището в Анталия.
Гърция потвърди съобщението на турското президентство от по-рано днес, че е съгласна да поднови преговорите с Турция за морската граница между двете държави в Източно Средиземно море.

'Проучвателните' преговори ще се състоят в Истанбул 'скоро', съобщи гръцкото външно министерство.

 Обменни курсове на БНБ за днес 25-10-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.64965 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.15697 BGN
  • chf 1 CHF = 1.82532 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net