Google разработва умни контактни лещи за диабетици

17-01-2014

Google обяви, че е в процес на тестване на умни контактни лещи в полза на хората, живеещи с диагноза диабет. Лещите са предвидени да следят нивото на глюкоза в сълзите и да предупреждават приносителя или неговия лекар за настъпващи промени.

Технологичните лещи използват миниатюрен чип за безжична комуникация и сензор за глюкоза. Оборудването е затворено между два слоя на лещата, без да пречат на окото да вижда през тях.

Предстои лещите да бъдат оборудвани с LED сензори, които да сигнализират, когато нивата на глюкоза достигнат критична за болния нива.

„Все още сме в много ранен етап от разработването на тази технология, но се надяваме един ден да можем да предложим на хората нов метод, чрез който лесно да следят заболяванията си”, обясняват от компанията.

Според Международната федерация на болните от диабет, един от всеки десет души по целия свят ще развие диабет до 2035 г. Всички, страдащи от тази болест трябва да следят нивата на глюкоза. Голяма част от тях измерват кръвната си захар като анализират капка кръв с помощта на глюкомер.

Google разработва прототип на контактни лещи, които правят изследване на нивата на глюкозата на всяка секунда. Компанията работи с Агенцията и храните и лекарствата на САЩ, за да представи продукта на широкия пазар и търси партньори за финализиране на проекта.

Източник: BBC

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 14-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81162 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27467 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99554 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net