ЦЕРН представи нов ускорител на частици

11-05-2017

Най-голямата физична лаборатория в Европа ЦЕРН пусна в употреба нов ускорител на частици. Представянето се състоя на 9-ти май Деня на Европа. Новият ускорител Linac 4 е определян като ключова стъпка към провеждането на експерименти, опитващи се да разгадаят някои от най-големите мистерии на вселената.
До 2021 г. Linac 4, трябва да бъде свързан с адронния ускорител в ЦЕРН, който е най-мощният уред за сблъскване на протони в света. Първите технически скици на Linac 4 са направени преди повече от 20 години. Екип от 150 учени е работил по проекта цяло десетилетие. Лабораторията от дълго време изразява надежда, че удължаването на ускорител може да помогне значително за откриването на нови частици и дори за доказването на съществуването на други пространствено-времеви измерения.
Новото устройство ще може да сблъсква протони с три пъти повече енергия от досега.
Маурицио Вретена-лидер на проекта: 'Предизвикателството пред нас сега е да визуализираме какво ще бъде бъдещето, защото построяването на такава машина отнема много време. Затова трябва да си абсолютно сигурен, че те ще бъдат полезни. Такъв е случаят и с Linac 4'.
Досега адронният ускорител е спомогнал за редица важни открития. През 2012 г. беше използван за доказването на съществуването на Хигс бозона, или „божествената частица“. Експерименти с Linac 4 биха могли да помогнат и за обяснението на тъмната материя и тъмната енергия, за които в момента учените знаят много малко.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net