По улиците тръгнаха 100 автомобила Волво без шофьори

28-12-2013

„Волво” стартира уникален по рода си проект - програма за автономно шофиране. В рамките на проекта през 2014г. по улиците на Гьотеборг ще движат 100 коли, които се управляват самостоятелно, пише dnevnik.bg, позовавайки се на компанията производител.

„Автономните автомобили са изключително важна част от бъдещата концепция на „Волво” за край на смъртните случаи по пътищата до 2020 година”, коментира президентът на компанията Хакан Самуелсон.

Той изтъкна, че следващите месеци са много важни за цялостната концепция на бранда, защото ще покаже в реални условия напредъка на технологиите, разработени от концерна.

Автономните автомобили ще се движат средно с 50 км/ч по специално избрани пътни артерии в Гьотеборг, които включват градски трафик и четирилентови пътни платна, позволяващи по-голямо ускорение. Целта е да се анализира поведението на автомобилите при различни условия на шофиране. Едни от най-важните въпроси, на които „Волво” ще очаква отговор са:

Каква е сигурността на автономните автомобили, как се включват те в трафика и как могат да го облекчат?; Какви технологии и подобрения в инфраструктурата са необходими, за да могат да се движат безопасно автономните автомобили?; Как се справят автономните автомобили с типичните рискови ситуации на пътя?; Колко са уверени и спокойни хората, возещи се в автономните автомобили?;Как реагират другите участници в движението на автомобили, които сами вземат решения?.

Проектът “Drive me” ще се провежда през цялата 2014 година. След обобщение на резултатите ще бъдат предприети нужните мерки за проектиране на най-добрите системи в сферата на мобилността. За първи път те ще бъдат внедрени в серийни автомобили през 2017 г., обясняват от „Волво”.

Очакванията са автономното шофиране да облекчи осезаемо трафика в големите градове. Данните до момента показват, че ще бъдат намалени и разходите на гориво и въглеродни емисии.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 14-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81162 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27467 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99554 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net