Русия изстреля ракетата Съюз

28-04-2016

Тази сутрин Русия успешно изстреля ракета „Съюз“ от новия космодрум „Восточний“ в Далечния изток. Това е първият успех за тази нова ракетна площадка, въпреки, че изстрелването бе предвидено за сряда и отложено с 24 часа.

Откриването на космодрума стана с пищна церемония. Той трябва да замести постепенно легендарния „Байконур“ в Казахстан. Неговото изграждане има и символичен характер - с него се отбелязва възраждането на космическата индустрия в Русия, отбелязва БГНЕС.

На изстрелването на ракетата присъства президентът Путин. Той приветства изграждането на ракетния комплекс. „Искам да ви поздравя. Имаме с какво да се гордеем. Вчера техниката бе подложена на тежко изпитание и изстрелването бе спряно, но такива неща се случват. Това е нормално явление. Важното е, че ракетната площадка работи. Има още много работа, това е сериозна и решителна крачка към развитие на руския космически сектор“, каза той малко след старта на ракетата.

Първият опит за изстрелване бе спрян в последния момент поради „автоматично изключване“ на процедурата. По време на изстрелването на космодрума не бяха допуснати чуждестранни журналисти.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net