Audi, BMW и Daimler купуват Nokia Here за 2,71 млрд. долара

22-07-2015

Според The Wall Street Journal, германските автомобилостроители Audi AG, BMW AG и Daimler AG са постигнали принципно споразумение за придобиване на дигиталната картографска услуга Nokia Here за повече от 2,71 млрд. долара.
За последно Nokia водеше преговори единствено с германските производители на коли относно продажбата на компанията, чието развитие се очаква да е основата на самоуправляемите превозни средства, както в бъдещите автомобилни системи за безопасност.
Audi, BMW и Daimler възнамеряват да закупят всички акциите на Nokia Here и след това да поканят други международни производители на автомобили да заемат дялове в дружеството, посочва още източникът.
От Nokia отказаха коментар по темата.
Германските производители на автомобили успяха да се преборят с конкуренцията на технологичната компания Uber, който отпадна от наддаването преди няколко седмици, както и с няколко частни капиталови инвеститори.
Бизнесът с дигитално картографиране се очаква да расте бързо, казват анализатори, като производителите на автомобили се готвят да продават самоуправляеми превозни средства около 2020 г.
В момента секторът е доминиран от Nokia Here, холандската картографска група TomTom и картографските услуги на Google. Nokia Here държи пазарен дял от около 80%.

Източник: investor.bg

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net