На кометата Чурюмов- Герасименко вероятно има живот

07-07-2015

Кометата, върху която кацна спускаемият модул „Фила”, може да е дом на извънземен бактериален живот, съобщи “Guardian”, позовавайки се на водещи учени. Те смятат, че богатата на органични вещества черна кора на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко най-вероятно може да се обясни със съществуването на живи организми под ледената повърхност.

Има информация, че европейска сонда Розета, обикаляща около кометата е засякла необичайни струпвания на органичен материал, които наподобяват живи микроорганизми, пише „Фокус”.

Въпреки че нито един от апаратите на разполага с оборудване за търсене на директни доказателства за съществуване на живот, астрономите са убедени че на 67Р и други комети биха могли да поддържат микроби, подобни на микробите, които населяват най-негостоприемните региони на нашата планета.

Астрономът и астробиолог проф. Чандра Викрамасинге, който е участвал в планирането на експедицията преди 15 години, смята, че именно кометите може би са отговорни за “посяването” на семената на живота на Земята и може би на други планети като Марс. Изследователите са провели компютърни симулации, които предполагат, че богатите на вода зони на кометата може да са обитавани от микроби. Проучването им показва, че организми, които съдържат антифризни соли биха могли да са активни при температури, достигащи минус 40 градуса.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net