Ускорителят в CERN започва изследване на тъмната материя

21-02-2015

Най-големият в света адронен ускорител, намиращ се в Европейския център за ядрени изследвания CERN е обновен и с увеличена мощност. Следващият месец той ще започне отново да функционира, за да изследва нова област от физиката – тъмната материя.

С помощта на съоръжението учените ще се опитат да „видят” частиците на тъмната материя, която заедно с тъмната енергия съставлява по-голямата част от Вселената.

Тъмната материя е понятие, означаващо непозната досега материя, която нито излъчва светлина или каквито и да са други електромагнитни лъчения. Тя е недостъпна за наблюдение със съвременните метод. Съществуването й е засечено чрез влиянието, което гравитационните й сили оказват на звездите, галактиките, космическия прах и другата видима материя.

Според научните изчисления видимата материя е около 5 процента от Вселената. Останалата част е тъмна материя и тъмната енергия, която е двигателят на разширяването на Вселената.

Големият адронен ускорител в Женева е обещаваща възможност да се научи нещо повече за тъмните материя и енергия, пише „Фокус”. През 2012 година с помощта на най-мощния колайдер учените откриха субатомната частица Хигс бозон, за която се смята, че дава на материята нейната маса. Изследването беше увенчано с Нобелова награда за физика за двама учени през 2013 година. След две години на обновителни работи, големият адронен ускорител може да предостави доказателства за съществуването на различни версии на Хигс бозона, както и за други субатомни частици.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net