Китай забрани продуктите на американската компания "Майкрон Текнолъджи"

23-05-2023

Китайският регулатор на киберпространството (Cyberspace Administration of China - CAC) обяви, че продуктите, произведени от американския производител на чипове за памет (RAM памети, SSD дискове, SD карти) 'Майкрон Текнолъджи' (Micron Technology Inc), не са издържали проверката на мрежовата сигурност и ще забрани на операторите на ключова инфраструктура да влагат чипове от компанията, предаде Ройтерс.

Решението, обявено на фона на спора за полупроводниковата технологията между Вашингтон и Пекин, може да включва сектори, вариращи от телекомуникации до транспорт и финанси, според широката дефиниция на Китай за критична информационна инфраструктура.

'Майкрон Текнолъджи' има приходи близо 31 млрд. долара за 2022 г., като в за нея работят над 48 000 души.

'Проверката установи, че продуктите на 'Майкрон Текнолъджи' имат сериозни рискове за мрежовата сигурност, които представляват значителни рискове за сигурността на веригата за доставки на критична информационна инфраструктура на Китай, засягайки националната сигурност на страната', се казва в изявление на китайския регулатор на киберпространството.

От американската корпорация заявиха, че са получили известие от регулатора за приключването на прегледа на продуктите на компанията, продавани в Китай, и очакват 'с нетърпение (компанията) да продължи да участва в дискусиите с китайските власти'.

Анализатори от инвестиционния посредник 'Джефрис' (Jefferies) очакваха ограничено въздействие върху 'Майкрон Текнолъджи', тъй като основните му клиенти в Китай са фирми за потребителска електроника като производители на смартфони и компютри, а не доставчици на ключова инфраструктура.

Междувременно американското министерство на търговията заяви, че категорично се противопоставя на предприетия от Пекин ход. Според министерството твърдението на китайските власти, че продуктите, произведени от 'Майкрон Текнолъджи', представляват риск за сигурността, няма 'фактическа основа', добавяйки, че ще се ангажира заедно с китайските власти, да потърси разяснения относно забраната.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net