Лондон обмисля да закупи шпионски балони

07-03-2023

Великобритания обмисля закупуването на въздушен флот от шпионски балони, които могат да летят на голяма височина над вражески държави, съобщи вестник „Таймс“.

Британските министри са подписали миналата година изследователска сделка за 100 милиона паунда с американска компания за разработване на 'стратосферни непилотирани въздушни системи', информира „Таймс“. Технологията се разработва за Министерството на отбраната като част от проект “Ефир“ /Aether/, кръстен на олицетворението на най-ярката, лека и прозрачна горна част от въздушното пространство в гръцката митология.

Балоните за наблюдение летят между 15 000 и 25 000 метра височина, което означава, че е по-малко вероятно да бъдат засегнати от турбуленция.

След изпитателни полети в пустините на щата Аризона през есента министерството потвърди, че се интересува от закупуването на балони.

В последния брой на списание „Desider“ един от участниците в проекта е заявил, че Великобритания вероятно ще инвестира в редица „потенциални възможности“ като балони и конвенционални дронове.

Балоните са били използвани по време на войни още от епохата на Наполеон, но изпадат в немилост след изобретяването на самолета. Има подновен интерес към военните им способности обаче, след като китайски шпионски балон беше забелязан да лети над чувствителни американски военни обекти миналия месец, което доведе до дипломатическо напрежение.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-06-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81718 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27607 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00433 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net