Рансъмуер бандата REvil арестувана в Русия

16-01-2022

Властите в Русия обявиха, че са ликвидирали престъпната група за софтуерно изнудване REvil и са повдигнали обвинения срещу неколцина от нейните членове. Руското разузнавателно бюро ФСБ заяви, че групата е „престанала да съществува”.

Агенцията получила информация за бандата REvil от САЩ, след което предприела действия. Според руската държавна новинарска служба ТАСС, REvil „разработва злонамерен софтуер” и „организира кражба на пари от банковите сметки на чужди граждани”.

ФСБ е конфискувала повече от 426 милиона рубли, 600 000 долара, 500 000 евро. Иззети са и повече от 20 „първокласни коли”, които са били закупени с печалбата от престъпната дейност. Арестувани са общо 14 души.

„Организираното престъпно сдружение е престанало да съществува и информационната инфраструктура, използвана за престъпни цели, е неутрализирана”, се казва в изявление на ФСБ.

Събитието е изключително важно за геополитическите взаимоотношения между Русия и САЩ, съответно и страните, които са намесени в тези взаимоотношения. Рансъмуер атаките се разглеждат като част от кибервойната между страните, припомнят анализатори.

На срещата си на върха в Женева миналото лято руският президент Путин и президентът на САЩ Байдън се съгласиха да започнат дискусии за това как да се преборят с рансъмуера. Едва ли някой е очаквал обаче руските власти да арестуват бандата на руска земя, коментира кибер-репортерът на BBC Джо Тайди.

„Операцията е първият случай от години, в който САЩ и Русия си сътрудничат в операция срещу киберпрестъпността. Това може да загатва за размразяване на отношенията”, допълва той.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net