Австралия ще захранва Сингапур със слънчева енергия

15-10-2021


Най-голямата слънчева ферма със съхранение чрез батерии ще заработи в Австралия през 2027 г. Колосалният инфраструктурен проект на стойност 22 милиарда щатски долара ще изпраща енергия от австралийското слънце на повече от 5000 км до Сингапур чрез подводни кабели с високо напрежение.

Северната територия на Австралия се радва на изобилие от пространство и слънце. Сингапур, напротив, е притиснат откъм пространство и се стреми към преход към възобновяема енергия, отбелязва GreenTech.bg. Двете крайности скоро може да се обвържат в един от най-амбициозните проекти за възобновяема енергия.

Проектът Австралийско-азиатска енергийна връзка, ръководен от австралийския доставчик Sun Cable, предвижда създаването на соларна електроцентрала „Powell Creek Solar Precinct” на площ от 12 000 хектара суха земя на около 800 км южно от град Дарвин. Мястото е избрано, защото е едно от кътчетата с най-постоянно слънце на Земята. Пиковата соларна производителност ще възлиза на умопомрачителните 17-20 гигавата. За съхранение ще се разчита на 36-42 GWh акумулаторна система.

Колко голяма е инсталацията? Тя е почти 10 пъти по-голяма от най-голямата инсталация за слънчева енергия в света в момента и с повече от 30 пъти по-голям капацитет за съхранение на енергия от последния проект за „най-голямата батерия в света”.

Добитата енергия ще пътува на север до брега по въздушни кабели, а след това ще се придвижва на северозапад до Сингапур по около 4200 км високоволтов DC подводен кабел по морското дъно, заобикаляйки някои от островите на Индонезия. Проектът ще осигури до 15 % от електроенергията, необходима на Сингапур – захранване за до три милиона жилища.
От гледна точка на спестяването на парникови емисии проектът ще е значим: той ще спести около 11,5 милиона тона емисии на CO2, което, според компанията, е еквивалентно на премахването на 2,5 милиона автомобила от пътя.

Австралийско-азиатският проект е получил статут на основен проект от правителствата на Австралия и Северната територия. Компанията-изпълнител вече има осигурен начален капитал и е приключила процеса на подводно проучване на 750 км от маршрута, който се пада в австралийските води. Индонезия също вече е дала зелена светлина, препоръчвайки маршрут за кабелите и давайки разрешение за проучване.

Екологичните проучвания са в ход. Набирането на капитал трябва да приключи през 2023 г. Строителството трябва да започне малко след това. Планът е енергията да започне да се добива и изпраща през 2026-2027 г.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net